HTML

Gondolatok a könnytárból

Történelem blog.

Locations of visitors to this page


My blog is worth $18,629.82
How much is your blog worth?

Friss topikok

  • zimike11: "....Nem vitás, a kis példa rendkívül élesen világít rá hétköznapi nyelvü... (2019.11.29. 22:32) Álljunk meg egy szóra: b*szni
  • ildi4: Az alsó kép nagyon szép! Van egy pont ilyenem. Lehet neki valami értéke? (2018.02.04. 12:16) Buda szabadulása
  • Imrebá: Tiszteletem. Meg tudna valaki mondani nekem, melyik Edward leptetet fak... (2017.09.18. 06:10) Hitvalló Edward
  • Szilárd Hanvay: Nagyon szép ember volt. (2017.05.01. 18:12) Akiért a rózsafüzér szól
  • csaba carmarthen: az alabbi szituacio viszont kereszteny.mandiner.hu/cikk/20150928_tagja_v... (2016.02.10. 01:36) Csalatkozhatatlanság

Címkék

16. sz. (48) 17. sz. (24) 18. sz. (41) 19. sz. (99) 20. sz. (172) afrika (5) angeles (2) anglia (42) casi (3) dilemma (38) életképek (2) életmód (2) eszmetan (19) fidesz kdnp (23) film (24) forma1 (34) franciaország (39) gasztroterror (8) hispánia (21) honismeret (55) humor (2) igazság (68) így látom én (3) itália (20) könyv (18) közel kelet (35) középkor (84) k európa (34) latin amerika (7) magyarország (178) mdf (11) média (33) mediterráneum (25) mszmp (9) mszp (13) művészet (54) nagynap (33) németország (43) nyelv (7) ny európa (24) ókor (21) politika (129) rally (2) sport (97) szdsz (14) szeged (36) szu (24) távol kelet (27) természet (2) történelem (612) tudomány (88) usa (55) vallás (78) világháborúk (54)

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

A "Lipthay-csodák"

2007.05.18. 19:31 :: lukrécia

Nehezen tudok elszakadni Odescalchi Eugénie hercegnő emlékiratától. Még egy posztot megér azoknak a "csodálatos" eseményeknek sora, amiket a II. világháború szörnyűségei között éltek át.
Arról már volt szó, hogy 1944-ben, miután eladták lovrini birtokukat, Szécsénybe költöztek. Hamarosan megkezdődött a város ostroma. A pincében találtak menedéket, ahová befogadtak minden menekülőt. Mintegy 300 emberrel éltek együtt, nap mint nap főztek rájuk és gondozták őket. Egyik nap érdekes házaspár kért menedéket náluk: egy középkorú férfi, a felesége és kisgyermekük. Már zsúfolásig telt a pince, mégis befogadták őket. A feleségről hamarosan kiderült, hogy francia nő, Párizsból jött, de a férfi zárkózott maradt, nemigen állt szóba senkivel.  Aztán néhány nap múlva, ahogy jöttek, úgy távoztak. A hercegnő megpróbálta lebeszélni őket, hiszen már nagyon közel volt a front, de a francia nő csak legyintett: "Biztos helyre megyünk". A hercegnő akkor úgy gondolta, hogy a halál torkába mennek...
Nemsokkal később, újév napján bevonultak az oroszok. Nem merték elhagyni a pincét, a kastélyba beköltöztek az orosz katonák. Az első találkozásukról a hercegnő megkönnyebbülve írja, hogy nem nyársalták fel őket, ahogy a németek ijesztgették őket, még a férjével is jól elbeszélgettek románul. Néhány nap elteltével felhívták őket a kastélyba azzal, hogy megérkezett a parancsnok. Azt gondolták, ütött az utolsó órájuk, egy bárócsaládot az oroszok nem fognak életben hagyni. És ki fogadta őket? A titokzatos férfi, a francia nő férje, akit bújtattak! Alig hittek a szemüknek!
A következő napokban visszaköltözhettek a kastélyban, csak néhány orosz katonát kellett elszállásolniuk. A generális "védett személynek" tekintette őket, nem is esett bántódásuk, nem fosztották ki a kastélyt. A hercegnő leírja a vicces jelenetet, hogy akárhányszor csak felemeltek az orosz katonák valamilyen tárgyat, elég volt csak határozottan rájuk szólni, és máris mentegetőzve tették a helyére azzal, hogy csak meg akarták nézni közelebbről. Amikor a generálist áthelyezték, gondoskodott arról, hogy az utóda is tisztességesen bánjon Lipthay Béla családjával. Kétszer történt meg, hogy az orosz parancsnok tetteivel is bizonyította jószándékát. Először a könyvtárukat pakolták fel teherautóra, másodszor azt kellett végignézniük, hogy a bútoraikat viszik el. Első esetben szóltak a parancsnoknak, aki azonnal intézkedett, másnap kisebb hiányokkal ugyan, de visszakapták értékes könyveiket. Másodszor már nem mertek szólni, mert nagyon kevés idő telt el a két eset között, és nem akarták megint személyes ügyükkel zaklatni. Ő azonban valahonnan mégis megtudta, hogy mi történt, és hiánytalanul visszaszállíttatta a bútorokat.
Hamarosan a három orosz tisztet a frontra vezényelték. Egyik nap váratlanul visszatértek. Hiába kínálták őket bármivel, csak csendben leültek a szalonban, és szűkszavú beszélgetésbe kezdtek. Végre nagy nehezen kihámozták a szavaikból, hogy a fronton megtudták, hogy Szécsényben szabadrablásra készülnek, és azért jöttek vissza, hogy megvédjék a kastélyt a fosztogatástól.
Egyik napon azt a hírt kapták, hogy Szécsénybe románok is jönnek. Nem örültek a hírnek, az orosz parancsnokot már jól ismerték, most pedig újra egy vadidegennek lesznek kiszolgáltatva. A kastélyba román tisztek költöztek, akik azt mondták, hamarosan megérkezik a parancsnok is. Addig kórházat rendeztek be a kastély emeletén, ahol amputációkat is végeztek, és levágott végtagokat pedig egyszerűen kidobálták a kertbe. Az új parancsnokkal néhány nap múlva találkoztak. Széles mosollyal meghajtotta magát a hercegnő előtt, megcsókolta mindkét kezét, ő pedig nem akart hinni a szemének: Galgóczy ezredes volt az, a román tiszt, akinek eladták lovrini birtokukat! A következő napokban órákat töltöttek kedélyes beszélgetéssel, felelevenítették a lovrini szép napokat, amikor még teljesen más volt a világ. Az ezredes a szalonban aludt, hogy megvédje őket, mert - mint mondta - a román hadseregben nagy az ellenszenv a magyarokkal szemben.
A háborús időszakban ezek voltak a legfontosabb "Lipthay-csodák", de a szerencse később sem hagyta el őket, az emlékiratban még számos ilyen történetet találunk. Nehéz időket kellett áltélniük, el kellett búcsúzniuk mindentől, ami korábban az életet jelentette nekik: az életformájuktól, a kastélyuktól, a vagyonuktól. Odescachi Eugénie-nek élete végére ez az emlékirat maradt az egyetlen vagyontárgya, mégis sokkal értékesebb dokumentum ez, mint bármi más: olyan őszinte, emberi dokumentumotot hagyott az utókorra, ami megérinti az embereket, ezért megérdemli, hogy még sokáig, nagyon sokan elolvassák.

Szólj hozzá!

Címkék: könyv történelem

A bejegyzés trackback címe:

https://hell.blog.hu/api/trackback/id/tr1082232

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása