104 éves a fagylalt tölcsér.
1903. december 13-n az olasz származású Italo Marchiony szabadalmi jogot jelentett be az édes fagylalttölcsérre. Az Amerikába emigrált fagylaltárus először papírból készült tölcsérbe adta a fagyit, majdpediglen szarvacska formájú édes tésztát sütött, amely alkalmas volt arra, hogy a gyorsan olvadó édességet megtartsa.
Érdekesség, hogy egy szerelmes férfinak köszönhető, hogy szélsebesen terjedt el az az édes tölcsér, amelyből ma is ehetjük a fagyit. Charles Menches ugyanis gyengéd érzelmekkel viseltetett egy gőzös kapitányának a lánya iránt, akit Estelle Bordeaux-nak hívtak. A hölgynek hideg édességgel akart kedveskedni, azonban azt nem a kis szokványos tálkába kívánta szervírozni. De ha nem kistányérba, akkor mibe lehet beletenni a fagyit?
Ma már természetesnek tűnik, hogy egy tányérnagyságú sütőformában készült sülttésztába. Menches egy szíriai bevándorlótól, Ernest Hamwitől vásárolt egy töltelék nélküli tölcsért, melynek masszája lisztből, cukorból, tojásból, citromhéjából és vaníliaaromából állt. A kihűlt és ropogós tésztát pedig ízletes fagylalttal töltötte meg.
Később Charles Menches megalapította az első vállalkozását. Ohio államban létrehozta a jégkrém-tölcsér és édesárú nagykereskedését. A Menches család azóta is ebből él, és az unoka napjainkban is büszkén mutogatja nagyapja eredeti fagyitölcsérkészítő felszerelését.
1903. december 13-n az olasz származású Italo Marchiony szabadalmi jogot jelentett be az édes fagylalttölcsérre. Az Amerikába emigrált fagylaltárus először papírból készült tölcsérbe adta a fagyit, majdpediglen szarvacska formájú édes tésztát sütött, amely alkalmas volt arra, hogy a gyorsan olvadó édességet megtartsa.
Érdekesség, hogy egy szerelmes férfinak köszönhető, hogy szélsebesen terjedt el az az édes tölcsér, amelyből ma is ehetjük a fagyit. Charles Menches ugyanis gyengéd érzelmekkel viseltetett egy gőzös kapitányának a lánya iránt, akit Estelle Bordeaux-nak hívtak. A hölgynek hideg édességgel akart kedveskedni, azonban azt nem a kis szokványos tálkába kívánta szervírozni. De ha nem kistányérba, akkor mibe lehet beletenni a fagyit?
Ma már természetesnek tűnik, hogy egy tányérnagyságú sütőformában készült sülttésztába. Menches egy szíriai bevándorlótól, Ernest Hamwitől vásárolt egy töltelék nélküli tölcsért, melynek masszája lisztből, cukorból, tojásból, citromhéjából és vaníliaaromából állt. A kihűlt és ropogós tésztát pedig ízletes fagylalttal töltötte meg.
Később Charles Menches megalapította az első vállalkozását. Ohio államban létrehozta a jégkrém-tölcsér és édesárú nagykereskedését. A Menches család azóta is ebből él, és az unoka napjainkban is büszkén mutogatja nagyapja eredeti fagyitölcsérkészítő felszerelését.