HTML

Gondolatok a könnytárból

Történelem blog.

Locations of visitors to this page


My blog is worth $18,629.82
How much is your blog worth?

Friss topikok

  • zimike11: "....Nem vitás, a kis példa rendkívül élesen világít rá hétköznapi nyelvü... (2019.11.29. 22:32) Álljunk meg egy szóra: b*szni
  • ildi4: Az alsó kép nagyon szép! Van egy pont ilyenem. Lehet neki valami értéke? (2018.02.04. 12:16) Buda szabadulása
  • Imrebá: Tiszteletem. Meg tudna valaki mondani nekem, melyik Edward leptetet fak... (2017.09.18. 06:10) Hitvalló Edward
  • Szilárd Hanvay: Nagyon szép ember volt. (2017.05.01. 18:12) Akiért a rózsafüzér szól
  • csaba carmarthen: az alabbi szituacio viszont kereszteny.mandiner.hu/cikk/20150928_tagja_v... (2016.02.10. 01:36) Csalatkozhatatlanság

Címkék

16. sz. (48) 17. sz. (24) 18. sz. (41) 19. sz. (99) 20. sz. (172) afrika (5) angeles (2) anglia (42) casi (3) dilemma (38) életképek (2) életmód (2) eszmetan (19) fidesz kdnp (23) film (24) forma1 (34) franciaország (39) gasztroterror (8) hispánia (21) honismeret (55) humor (2) igazság (68) így látom én (3) itália (20) könyv (18) közel kelet (35) középkor (84) k európa (34) latin amerika (7) magyarország (178) mdf (11) média (33) mediterráneum (25) mszmp (9) mszp (13) művészet (54) nagynap (33) németország (43) nyelv (7) ny európa (24) ókor (21) politika (129) rally (2) sport (97) szdsz (14) szeged (36) szu (24) távol kelet (27) természet (2) történelem (612) tudomány (88) usa (55) vallás (78) világháborúk (54)

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Tölcsér

2007.12.13. 12:00 :: Hellscream

104 éves a fagylalt tölcsér.
1903. december 13-n az olasz származású Italo Marchiony szabadalmi jogot jelentett be az édes fagylalttölcsérre. Az Amerikába emigrált fagylaltárus először papírból készült tölcsérbe adta a fagyit, majdpediglen szarvacska formájú édes tésztát sütött, amely alkalmas volt arra, hogy a gyorsan olvadó édességet megtartsa.
Érdekesség, hogy egy szerelmes férfinak köszönhető, hogy szélsebesen terjedt el az az édes tölcsér, amelyből ma is ehetjük a fagyit. Charles Menches ugyanis gyengéd érzelmekkel viseltetett egy gőzös kapitányának a lánya iránt, akit Estelle Bordeaux-nak hívtak. A hölgynek hideg édességgel akart kedveskedni, azonban azt nem a kis szokványos tálkába kívánta szervírozni. De ha nem kistányérba, akkor mibe lehet beletenni a fagyit?
Ma már természetesnek tűnik, hogy egy tányérnagyságú sütőformában készült sülttésztába. Menches egy szíriai bevándorlótól, Ernest Hamwitől vásárolt egy töltelék nélküli tölcsért, melynek masszája lisztből, cukorból, tojásból, citromhéjából és vaníliaaromából állt. A kihűlt és ropogós tésztát pedig ízletes fagylalttal töltötte meg.
Később Charles Menches megalapította az első vállalkozását. Ohio államban létrehozta a jégkrém-tölcsér és édesárú nagykereskedését. A Menches család azóta is ebből él, és az unoka napjainkban is büszkén mutogatja nagyapja eredeti fagyitölcsérkészítő felszerelését.

Szólj hozzá!

Címkék: tudomány

A bejegyzés trackback címe:

https://hell.blog.hu/api/trackback/id/tr40262099

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása