HTML

Gondolatok a könnytárból

Történelem blog.

Locations of visitors to this page


My blog is worth $18,629.82
How much is your blog worth?

Friss topikok

  • zimike11: "....Nem vitás, a kis példa rendkívül élesen világít rá hétköznapi nyelvü... (2019.11.29. 22:32) Álljunk meg egy szóra: b*szni
  • ildi4: Az alsó kép nagyon szép! Van egy pont ilyenem. Lehet neki valami értéke? (2018.02.04. 12:16) Buda szabadulása
  • Imrebá: Tiszteletem. Meg tudna valaki mondani nekem, melyik Edward leptetet fak... (2017.09.18. 06:10) Hitvalló Edward
  • Szilárd Hanvay: Nagyon szép ember volt. (2017.05.01. 18:12) Akiért a rózsafüzér szól
  • csaba carmarthen: az alabbi szituacio viszont kereszteny.mandiner.hu/cikk/20150928_tagja_v... (2016.02.10. 01:36) Csalatkozhatatlanság

Címkék

16. sz. (48) 17. sz. (24) 18. sz. (41) 19. sz. (99) 20. sz. (172) afrika (5) angeles (2) anglia (42) casi (3) dilemma (38) életképek (2) életmód (2) eszmetan (19) fidesz kdnp (23) film (24) forma1 (34) franciaország (39) gasztroterror (8) hispánia (21) honismeret (55) humor (2) igazság (68) így látom én (3) itália (20) könyv (18) közel kelet (35) középkor (84) k európa (34) latin amerika (7) magyarország (178) mdf (11) média (33) mediterráneum (25) mszmp (9) mszp (13) művészet (54) nagynap (33) németország (43) nyelv (7) ny európa (24) ókor (21) politika (129) rally (2) sport (97) szdsz (14) szeged (36) szu (24) távol kelet (27) természet (2) történelem (612) tudomány (88) usa (55) vallás (78) világháborúk (54)

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Vay Sarolta, a bulvár újságíró

2007.08.12. 09:40 :: lukrécia

A mai kor emberei közül csak azok találkozhattak a fent említett hölgy nevével, akik valamilyen ok miatt elmélyedtek a művelődéstörténetben. A Régi magyar társasélet szerzőjét úgy érzem, érdemes egy kicsit közelebbről megismerni.
Vay Sarolta grófnő 1859-ben született. Fiútestvérek között nevelkedett, fiúruhákban járt, és Krúdy Gyula szerint tőrt hordott a zsebében, hogy a férfiaknak eszükbe se jusson a nőiességére gondolni. Lány létére kiharcolta, hogy egyetemre mehessen, tanult Lipcsében, Drezdában és Berlinben is, tanulmányait végül Budapesten fejezte be. A családja közben elszegényedett, így jól jött neki a magas végzettség, mert esze ágában sem volt a férjhez menésben keresni a kiutat. Hírlapíró lett, írásai az Országos Hírlapban, a Budapestben és a Pesti Hírlapban jelentek meg.
Ma azt mondanánk, hogy bulvár újságíró volt, érdekes, hangulatos, csevegő társasági modorban írott cikkeinek volt ugyan némi valóságalapja, de sokat adott a pletykákra és gyakran ki is színezte mondanivalóját. Adatai a legritkább esetben voltak pontosak, a közönség mégis imádta az írásait. Válogatott cikkeit kötetekben is megjelentette, ezek közül a legjelentősebb a Régi magyar társasélet, amely Mária Terézia uralkodásától V. Ferdinánd császár koráig (kb. 100 év) tartó időszak minden szempontot felölelő krónikája.
Vay Sarolta írásaiban a celebek olyan neves történelmi személyek, mint gr. Széchenyi István, József nádor, Metternich, Sándor Móric vagy Déryné Széppataki Róza. Nem maradhatnak ki az uralkodókról szóló történetek sem. Nekem az tetszett legjobban, ami Mária Terézia édesapjáról, Károly spanyol királyról szól, aki per procura vette feleségül Erzsébet Krisztina braunschweig-wolfenbütteli hercegnőt, vagyis az esküvő idején éppen Spanyolországban tartózkodott, a schönbrunni esküvőn pedig bátyja I. József császár mondta ki helyette a boldogító igent. Arról még Vay Sarolta sem ír, hogy vajon a nászészakán is kellett helyettesíteni a királyt?
Hasonlóan érdekesek a szerelmi történetek is, olvashatunk a szerencsétlen sorsú Mária Lujza főhercegnő szerelméről, akit aztán Napóleonhoz kényszerítettek politikai okból vagy gr. Széchenyi István fellángolásáról gr. Zichy Károlyné Seilern Crescence iránt, ami végül házassággal végződött. A személyes történetek mellett megismerkedhetünk magával a korral is, hogyan zajlottak a bálok, milyen volt a színházi élet, hogyan ülték meg a nagyobb ünnepségeket az akkori emberek. Még a kor sportjára is kitér, megtudhatjuk, hogy mi is az a kengyelfutás és hogyan fociztak a főurak akkoriban. A könyv végén a korszak legnagyobb szenzációját egy gyilkossági ügyet is felelevenít.
Vagy lehet, hogy Vay Sarolta mégsem bulvár újságíró volt? A kötet cikkeinek zömét 1898-ban írta, tehát mintegy 100 évvel később, mint ahogy az események megtörténtek. Egyes esetekben forrásokból dolgozott, amiket be is másolt a cikkeibe, ezzel megmentve őket az utókor történészeinek. Könyveiből képet kaphatunk egy régi letűnt korból, mégha kicsit bulvár stílusban is, ezért úgy gondolom, Vay Saroltának nagy érdemei vannak a művelődéstörténetben.
Vajon a mai világban érdekelne valakit, ha egy újságíró 100 évvel ezelőtt sztorikkal töltené meg a rovatát? Vagy nekünk pont elég a saját celebjeink "izgalmas" életével foglalkozni? És ha mondjuk 100 év múlva megint jönne egy Vay Sarolta, találna itt érdekes témát? Kit fog már akkor érdekelni Győzike és társai...?

6 komment

Címkék: könyv történelem

A bejegyzés trackback címe:

https://hell.blog.hu/api/trackback/id/tr4137975

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Galamb Mária Sarolta 2008.09.11. 12:46:27

Bevallom hősiesen a nyers igazságot,hogy kemény évtizedeim alatt nem igen hallottam Vay Sarolta hírét.Így most örömömre szolgál,hogy Vay-mi keveset,-többet tudhatok meg személyéről aki természetesen felkeltette érdeklődésemet annál is inkább mert mindig is szerettem azokat az írókat,-költőket akik "érdekes hangulatos,csevegő társadalmi modorban írta cikkeket."- Vay Sarolta ezek szerint közéjük tartozott akár bulvár író volt akár nem.
Azonkívül érdekes lehet szemezgetni irományaiból mint pl:
---Mária Lujza-Napóleon,-Gr:Zichy Károlyné-Seilem.---vajon a szerelem azóta mennyit változott?
Szerintem Vay keveset!!

Ami a mostani bulvár cikkeket írók szegényes hangulat nélküli irományaikat illeti ahol a játék arra megy ki kizárólagosan,hogy /??milláért tudunk eladni egy fotót ahova még szöveg sem nagyon szükségelteteik/
Mert ugye a birkák veszik.-Olvassák nézik mint a szent tehenet
legyen szó abban Győzi-kéről,vagy a főzikéről a "tortán a hal" esetleg ki kivel vagy miért s miért nem,-vagy éppen minek keresztelték valamelyik "Sztár"várvavárt csecsemőjét amit aztán megint csak pár milláért adnak tovább.
Hát akkor Vay Saroltát nemis lehet egy lapon emlegetni a mai bulvár írókkal de még sok mással sem akik már aztsem tudják kínjukban mit írjanak csak fogggyon a piharcon!
Ennyi a mondandóm lényege.
Sok-é kevés-é nemtom.-Mindenesetre ezt elkellett mondanom!
Köszönöm a meghallgatást 2008.szeptember derekán. Sarolta,-de nem a Vay!!!

Torjay Valter 2008.10.09. 19:52:36

Dédapám, felsőtorjay Sztancsek Zoltán földrajtudós baráti köréhez tartozott Vay Sarolta, ennyi személyes közöm van hozzá.
Jópár novelláját olvastam és kitűnő írónak tartom, aki már a maga korában különlegesség, kétlábon járó kalendárium volt. Nosztalgikus hangneme érthető, tökéletesen tisztában volt a magyar nemesség gyors hanyatlásával (amelybe ő is, mint az egyik legkiválóbb család sarja tartozott)és azzal is, hogy kik veszik át ezt a kiváltságos helyet...Ma láthatjuk az eredményt.
Fiúnak nevelték, mert a kissé lüke apjának nem akart fia születni,végül lelkileg teljesen férfivé lett. Még párbajozott is - nőért.
Ezen sokat csámcsogtak a késői Kádár-kor firkászai: íme az idióta arisztokrata.
Arról persze, hogy milyen kvalitással írt, nem szóltak. Az ő számára ez nem bulvár volt, meggyőződésem, hogy nagyon komolyan vette, ui. az élet ilyen históriákból áll, s jórészüket már csak ő ismerte.Nélküle pedig sokkal szegényesebb lenne a történelmünk.
Valahol Bécsben van eltemetve, mint Mednyánszky László, a másik furcsa arisztokrata, de azt sem tudjuk hol.

Galamb Mária Sarolta 2008.10.24. 16:17:14

Köszönet Torjay Valternak mert hozzá segített Vay Sarolta közelebbi megismeréséhez információival melyet nem vonok kétségbe.
Érdeklődve olvastam sorait.Hát igen.Hiszem,hogy Vay Sarolta "tisztában volt a Magyar nemesség hanyatlásával,-mint ahogy azzal is kik veszik át ezt a kiváltságos helyet."-S hogy az eredményt ma láthatjuk? Sajnos igen.Szomorú.Ebben egyet értek Önnel,mint ahogy eddigi megérzéseimre hagyatkozva csupán éreztem,hogy Vay Sarolta nem mindennapi zseniális egyéniség volt.
Úgyvélem felkeltette érdeklődésemet munkássága.
Nem tudtam,hogy Bécsben van eltemetve.Nyugodjon Békében Vay Sarolta a Magyar írók egyik kiváló egyénisége.
u.i.Bárki-mi volt a magánéletében senkinek nincs joga elitélni nem csupán azért mert az asztalra többet tett le mint sok "firkász,.."-hanem se jogunk s főleg közünk nincs hozzá.Mert Ő más volt?? NAÉS.

Torjay Valter 2008.10.29. 12:22:35

Valószínűleg ugyanazok gúnyolódtak homoszexualitásán, akik ma a "másság" nagy védő. Ja, persze, nem mindegy, hogy ki az a más...

Galamb Mária Sarolta 2008.10.31. 19:33:42

Furcsa eszmefuttatás mely még 1x2x-i elolvasást igényel.Részemről.
Ja,persze én nem tudok a tudással versenytfutni,úgyis mindég megelőz!
Aha.Pödzzzöm.

Galamb Mária Sarolta 2008.10.31. 19:52:52

Vay Sarolta mindenképpen MÁS volt és nemcsak ... beálítottsága miatt-végett,hanem mert máshonnét jött!!!-látott,-győzött!!!
És tugggya mér győzött? Mer még mindég beszélünk Róla.
süti beállítások módosítása